Spring naar content

Gemeente Smallingerland kiest voor Sustainder

04 januari 2021

De Friese gemeente Smallingerland is gestart met grootschalige vervanging van de openbare verlichting. Tot eind 2022 zullen ruim 6.000 van de 13.000 armaturen worden vervangen door energiezuinige en slimme LED armaturen van Sustainder. Voor de verlichting van doorgaande wegen heeft Smallingerland gekozen voor het armatuur van het model Alexia. In de woonwijken zal het model Anne worden geplaatst.

Met deze vervanging geeft de gemeente invulling aan haar doelstelling om de openbare verlichting te verduurzamen. Dit komt tot uiting in energiebesparing, Co2 reductie en diervriendelijkheid. Daarnaast wordt er bespaard op de kosten voor beheer en onderhoud. Na 2022 wil de gemeente uitbreiden naar een volledig duurzaam areaal.

“Door de conventionele verlichting te vervangen voor slimme LED verlichting bespaart de gemeente naar verwachting zo’n 45 procent op het energieverbruik.”

Het project is een samenwerking tussen de Gemeente Smallingerland, Sustainder, installatiebedrijf Dynniq en adviesbureau Clafis.

In aanloop naar dit vervangingsproject heeft de gemeente een aantal bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Hier zijn de nieuwe modellen van Sustainder getoond en is de slimme LED verlichting gedemonstreerd om bewoners te laten ervaren hoe de verlichting zal zijn en hoe die aan de wensen van mens, dier en milieu aangepast kan worden.

De Anne armatuur van Sustainder in de gemeente Smallingerland

Slimme LED verlichting voor de openbare ruimte

De gemeente Smallingerland beschikt eind 2022 over een grotendeels duurzaam areaal met toekomstvaste, slimme LED verlichting, waarmee voor de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment en op de juiste plaats gezorgd kan worden. Verschillende locaties, zoals het drukke centrum of afgelegen buitengebied, vragen om verschillende oplossingen. Met de slimme armaturen van Sustainder heeft de gemeente de mogelijkheid om de verlichting te dimmen, bij een incident te zorgen voor maximaal verlichte wegen en maatwerk te leveren op basis van de wensen van bewoners. In het buitengebied wordt vleermuisvriendelijke verlichting geplaatst.

“Met de slimme armaturen van Sustainder heeft de gemeente de mogelijkheid om de verlichting te dimmen, bij een incident te zorgen voor maximaal verlichte wegen en maatwerk te leveren op basis van de wensen van bewoners.”

Door de conventionele verlichting te vervangen voor slimme LED verlichting bespaart de gemeente naar verwachting zo’n 45 procent op het energieverbruik. De nieuwe armaturen van Sustainder zijn niet alleen energiezuiniger maar gaan ook veel langer mee. Bovendien worden storingen sneller opgelost. Doordat het areaal op afstand is te monitoren worden deze automatisch herkend en doorgegeven.

De gekozen armaturen zijn toekomstvast omdat ze zijn voorzien van een modulair cassettesysteem. Hierdoor is het mogelijk om op een later moment verschillende sensoren toe te voegen waarmee een slim netwerk in de buitenruimte kan worden gebouwd. Denk hierbij aan het integreren van camera’s, microfoons of sensoren die de luchtkwaliteit kunnen monitoren. Door dit soort toepassingen kan de veiligheid, verkeersdoorstroming en overlast in de buitenruimte gericht worden verbeterd.