Spring naar content
Wereldkaart zoom NL

Assen (NL)

Dimmen op basis van de gemeten verkeersintensiteit.

In weekenden tot 26% gerealiseerde besparing t.o.v. het bestaande dimschema.

Op weekdagen tot 21% gerealiseerde besparing t.o.v. het bestaande dimschema.

Hoe we de klant helpen

In de gemeente Assen hebben Sustainder en Flitsmeister een pilot uitgevoerd waarin de slimme straatverlichting is geoptimaliseerd aan de hand van real-time verkeersgegevens. Deze verkeersgegevens zijn afkomstig van gebruikers van de Flitsmeister-app die op dat moment op de route onderweg zijn. Het doel is om met dynamische verlichting de doorstroming van het verkeer naar behoefte te verbeteren, de verkeersveiligheid te bevorderen en energie te besparen.

Op de Europaweg-Zuid wordt het licht gedimd of juist versterkt op het moment dat het nodig is. Dit betekent meer licht als het druk is en minder licht als het rustig is op de weg. Ook kan extra licht worden toegevoegd voor het geval een auto stilstaat of tijdens spoedritten met een ambulance. Deze toepassingen verhogen de veiligheid van de betrokkenen bij een incident of van mensen die in het verkeer met een ambulance te maken krijgen.

Resultaten

Om dit te realiseren zijn de huidige dimschema’s geoptimaliseerd op basis van de historische verkeersgegevens. Door de werkelijke verkeersgegevens te leggen langs het bestaande dimschema is besloten om de dimschema’s aan te passen waardoor een besparing van gemiddeld 20-25% in energieverbruik en CO₂ -uitstoot is gerealiseerd. Wanneer op basis van de real-time verkeersgegevens blijkt dat het drukker is dan gemiddeld, wordt de verlichting weer opgeschroefd naar het benodigde lichtniveau.

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.