Spring naar content

Gemeente Groningen

Verlicht de vaart

De Oostersluis is de grote schutsluis tussen het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. De sluis is 194,80 meter lang en 16 meter breed en wordt dagelijks gebruikt door tientallen schepen van zowel de beroepsvaart als de pleziervaart. Vanuit de provincie Groningen is er gekozen voor dynamische verlichting voor meer veiligheid. Dankzij de slimme led verlichting wordt de scheepvaart door de sluis begeleid. Dit wordt gedaan door middel van de lichtintensiteit aan te passen. De slimme armaturen zijn op afstand regelbaar. Het gebruik van dimschema’s en het instellen van de lichtintensiteit zorgen ervoor dat er voldoende licht is op de momenten dat het nodig is. Zo wordt lichthinder voorkomen voor de omwonenden.

Onze klant

De nieuwe verlichting aan de Oostersluis kan dankzij de toepassing van dynamisch licht de veiligheid optimaliseren. Met de ingebouwde slimheid in de Sustainder armatuur kan de brugwachter door één druk op de knop vol licht brengen in het geval van een calamiteit.

“Het volledig op afstand kunnen besturen van de slimme armaturen zorgt ook voor een efficiëntie slag. Daarbij hebben we gekozen voor Sustainder vanwege de kwaliteit van Nederlandse bodem”, aldus Ruud Klunder, Coördinator technisch onderhoud bij Provincie Groningen. “In de toekomst willen we de functionaliteit ‘licht’ verder uitbreiden en combineren met slimme sensoren zoals camera en countering. Dit biedt relevante data uit de omgeving om de veiligheid nog verder te optimaliseren en de woonomgeving nog prettiger te maken.”

Producten en toepassingen

  • Sustainder Alexia smart lighting armaturen, op afstand bestuurbaar.
  • Dynamische led-verlichting, dimmen.
  • Toekomstige uitbreiding; camera en counter sensor.