Spring naar content
Wereldkaart zoom NL

Hengelo (NL)

5.000+ conventionele armaturen vervangen.

2.708+ geïntegreerde bewegingssensoren.

75% gerealiseerde energiebesparing.

Besparing van 422 MWh per jaar.

Besparing van 273 ton CO2 per jaar.

Hoe we de klant helpen

In het civiele project aan de Mozartlaan in Hengelo biedt de Anne armatuur met haar design een perfecte match met de buitenomgeving. “Vanuit stedenbouwkundig perspectief sluit dit model erg goed aan bij deze straat en buurt. De buurt heeft een vierkante en rechthoekige opzet in de openbare ruimte en de gebouwen. Rechte wegen, rechte en vierkante groen stroken, rijtjeswoningen en rechte appartementen. Als gemeente wil je proberen om de openbare ruimte op een bepaalde manier vorm te geven. Hierbij spelen verticale objecten zoals een lichtmast ook een rol”, aldus Peter van Marle namens de gemeente Hengelo.

Vanuit de gemeente Hengelo is tevens gekozen voor de Anne vanwege de vier onafhankelijke lichtsegmenten die gedimd kunnen worden. “Hierdoor kunnen we de armaturen ook in smalle straten en paden plaatsen die direct aan een tuin begrensd zijn. Waarbij het licht aan de tuinzijde gedimd kan worden zonder dat we aan de vormgeving hoeven te tornen.”

Resultaten

Net als in veel andere gemeenten is Hengelo overgegaan op LED verlichting. De reden van deze overgang is meer omvattend dan alleen het verminderen van het energieverbruik en de reductie van de CO2-uitstoot. Met LED en de technologische ontwikkelingen kan het licht nog meer op maat geleverd worden. “Uiteindelijk zal ook het onderhoud een andere vorm krijgen”, aldus Peter. “Er zullen minder fysieke controlerondes worden gereden doordat slimme systemen aangeven of een lamp defect is en of een mast scheef staat. De mogelijkheid bestaat al maar is nog niet als vanzelfsprekend gewaarborgd bij de eigenaar van de verlichting. De verwachting is ook dat het repareren van defecte verlichting hierdoor duurzamer wordt omdat de rijcyclus geoptimaliseerd gaat worden.”

De gemeente Hengelo is constant aan het experimenteren en vernieuwen in de openbare verlichting. “Wij zien in de armaturen van Sustainder, in dit geval de Anne, een innovatieve bron die nu al standaard meer kan dan alleen licht geven. In de gemeente Hengelo hebben we de mogelijkheid om te experimenteren en zo ervaring op te doen in de wereld van de ‘nieuwe verlichting’. Want dat deze nieuwe wereld er gaat komen dat is een feit.”

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.