Spring naar content
Wereldkaart zoom NL

Hilversum (NL)

Armaturen als Smart City infrastructuur.

Fijnstof (PM₂.₅ and PM₁₀) metingen.

Stikstofoxide (NOx) metingen.

Hoe we de klant helpen

Sustainder heeft in Hilversum de eerste sensoren geplaatst om lokaal fijnstof te kunnen meten via smart city armaturen. De nieuwe ‘air quality cassettes’ zijn voorzien van sensoren om real-time fijnstof en stikstofoxide (NOx) in de buitenlucht te meten.

De slimme armaturen zijn eind 2018 al geplaatst, als onderdeel van de Mediamile in Hilversum. Het toevoegen van deze oplossing past bij de ambities van de Gemeente Hilversum om de openbare ruimte verder te ‘verslimmen’

De air quality cassettes bieden de mogelijkheid om op een betaalbare en toegankelijke manier de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te monitoren. De beschikbare infrastructuur van de openbare verlichting en de connectiviteit maken lantaarnpalen ideale objecten om een fijnmazig netwerk van meetstations te creëren. De air quality cassettes zijn beschikbaar voor de Alexia armatuur en binnenkort ook voor de Anne. Deze oplossing geeft weer hoe Sustainder is voorbereid op de modulaire toekomst van vaste smart city infrastructuur.

Innovatieprogramma RIVM

De ontwikkeling van de air quality cassette maakt onderdeel uit van een nauwe samenwerking met het RIVM. Samen met burgers en bedrijven is het RIVM een innovatieprogramma gestart om het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit aan te vullen met o.a. sensordata. Doel is om een real-time, dekkend beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in Nederland. De sensoren van Sustainder worden aangesloten op het data-portaal van het RIVM.

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.